ISO waarden in fotografie

ISO waarden in fotografie

De belichtingsdriehoek binnen fotografie bestaat uit drie belangrijke elementen: diafragma, sluitertijd en ISO. Deze drie factoren beïnvloeden samen namelijk de belichting van je foto’s. ISO waarden zijn dus een van de drie belangrijkste elementen in de belichtingsdriehoek, naast het diafragma en de sluitertijd. De ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de sensor is voor licht.

Wat zijn ISO waarden eigenlijk?

Foto met duidelijke beeldruis doordat de ISO waarden van de camera niet optimaal ingesteld waren.

ISO waarden worden uitgedrukt in een schaal van 100 tot 6400, waarbij 100 de laagste waarde is en 6400 de hoogste. Een lage ISO-waarde zorgt voor een foto met minder ruis, terwijl een hoge ISO-waarde zorgt voor een foto met meer ruis. Ruis is een soort ongewenste korreligheid die op een foto kan verschijnen.

Wanneer gebruik je welke ISO-waarde?

Over het algemeen geldt dat je een lage ISO-waarde wilt gebruiken wanneer er voldoende licht is. Dit is bijvoorbeeld het geval overdag of bij fel kunstlicht. Een lage ISO-waarde zorgt voor een foto met minder ruis en daardoor een hogere beeldkwaliteit. Bij fotograferen is het daarom altijd heel belangrijk om een juiste balans te vinden tussen het verhogen van de ISO-waarde om voldoende licht te krijgen en het minimaliseren van beeldruis.

Wanneer er weinig licht is, zoals ’s avonds of binnenshuis, kun je een hogere ISO-waarde gebruiken om toch een goed belichte foto te maken. Een hoge ISO-waarde zorgt ervoor dat de camera meer licht kan opvangen, maar dit kan leiden tot meer (ongewenste) beeldruis. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis er dus op een foto kan ontstaan. Dit is vooral het geval bij hogere ISO-waarden, zoals 3200 of 6400. Ruis kan een foto minder scherp en minder detailrijk maken. Sommige fotografen gebruiken de textuur en korreligheid die beeldruis met zich meebrengt voor artistieke doeleinden. Het toevoegen van ruis kan namelijk een nostalgische of vintage uitstraling aan een foto geven, al kun je dat vaak net zo goed achteraf met in een fotobewerkingsprogramma met filters toevoegen.

Tips voor het gebruik van ISO-waarden

Weinig ruis ondanks weinig licht. Hier zijn de ISO waarden op de camera perfect afgesteld en is een lichtsterke lens gebruikt.
  • Een hogere ISO-waarde stelt je in staat om een snellere sluitertijd te gebruiken, wat handig is om beweging te bevriezen. Dit is bijzonder nuttig bij het fotograferen van actiesporten of bewegende onderwerpen.
  • Verhoog of verlaag de ISO-waarde om belichtingsaanpassingen te maken zonder het diafragma of de sluitertijd te wijzigen. Dit kan handig zijn om snel veranderende lichtomstandigheden aan te pakken.